skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie: vreemdgaan

Een vrijage die was uit gelopen in een relatie. Een relatie die door de maanden heen zijn partner op afstand zette. Een geheim dat niet besproken kon worden tot het zich openbaarde door een telefoontje. Die avond nam zij het heft in handen. ‘Ik ben gebeld door Marlies’, zei ze met ingevroren stem. Hij zag haar staan en wist dat er een ontkomen meer aan was.

Daar zit het stel tegenover elkaar. De begeleider iets op afstand. Verwijten van de vrouw ketsen af tegen het schild van machteloosheid van de man. Wanhoop bestrijdt wanhoop. Beiden spreken, geen van beiden luistert.                                                                                      De begeleider geeuwt uitvoerig. ‘Dit is zo saai!’ , zei hij. ‘Niet te geloven dat jullie hier al dagen mee bezig zijn. We gaan wat meer leven in de brouwerij brengen.’

Even later ligt de man met zijn rug op de grond en de vrouw staat naast hem. ‘Stampen maar’ suggereert de begeleider. ‘Voldoende kwetsbare delen in zicht’. Beiden kijken de begeleider geschokt aan. ‘Dat doe ik niet’ zegt zij geschrokken. ‘Dat sta ik niet toe’ zegt de man terwijl hij overeind krabbelt.

‘Vanwaar deze verandering?’ vraagt de begeleider verbaasd. Jullie doen deze oefening toch voortdurend?’ ‘Dat is niet waar’, klinkt het verontwaardigd. ‘Vanaf het moment dat jullie hier binnenkomen is er een gaan liggen en de ander gaan schoppen’, legt de begeleider uit. Degene die ligt wacht tot het voorbij is. Eens gaan we allemaal dood en komt er een eind aan. Degene die schopt gaat door in de hoop dat er een reactie komt:. uitzichtsloos’.

‘Maar jij ging vreemd!’, roept zij. De begeleider kijkt naar de man. ‘En jij schopt mij de deur uit’ antwoordt hij. De begeleider schuift wat achteruit en ziet met verbazing wat er gebeurt. De man zit nog op de grond en lijkt plotseling groter dat de vrouw die tegenover hem staat. ‘Voor een echt gesprek is het wel nodig dat je elkaar op ooghoogte kunt ontmoeten’, suggereert de begeleider

Het Spel van beschuldiging verandert in intimiteit. Gesproken wordt over eenzaamheid en wanhoop, over strijd en vlucht, over intimiteit en seks. De onderwerpen doen minder ter zake dan de veranderde houding ten aanzien van elkaar. In een uur verandert het kat en muis spel in een relatie.

Aan het eind van een serie sessies vraag ik vaak aan de betrokkenen wat voor hun cruciale momenten in het leerproces zijn geweest. Beiden noemden deze gebeurtenis. ‘Hoe kwam je erop?, vroeg de man. ‘Van Willem Zwartberg’ antwoordde de begeleider. ‘Liefde ontwikkelt zich door de strijd bloot te leggen in plaats van af te keuren, zo leerde hij ons. Als we weten dat onder iedere oorlog de liefde verborgen ligt kunnen we de oorlogsstrijd loslaten en de liefdesstrijd voeren.

Piet Weisfelt

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close search

Winkelmand

Back To Top