skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

De Werkplaats Ethiek

De werkplaats brengt professionals samen die werken vanuit liefdesenergie. Vanuit het verlangen om een plek te hebben waar we contact kunnen onderhouden met gelijkgestemden, een omgeving te bouwen waar we onze professionaliteit verder verdiepen en leren ons vak schoon te houden. De werkplaats richt zich bij uitstek op ethiek en de ethische code. We brengen ethiek tot in den lijve.

Waarom?

Ethiek en professionaliteit gaan hand in hand. De samenwerking met cliënt of het cliëntsysteem is niet alleen gebaseerd op de professionele kwaliteiten van de begeleider, maar evenzeer op het waardensysteem van waaruit de begeleider werkt en de manier waarop hij deze waarden in zijn werk vormgeeft. Professionele en ethische ontwikkeling dienen hand in hand te gaan.

Het werken met liefdesenergie stelt je voor specifieke ethische uitdagingen. Immers spelen afstand en nabijheid, het lijf, intimiteit en seksualiteit en huidwerk een bijzondere rol en dat vraagt een verantwoordelijkheid.

Ethiek werkt als een kompas om waardevol werk te leveren. Zonder dit kompas zal de begeleider verdwalen in de nabijheid die ons werk met zich meebrengt.
Door jezelf en de ander te leren bevragen op de uitgangspunten in het werken met liefdesenergie, sta je sterker in je vak, worden je interventies helder en word je een betere supervisor. Autonomie, heelheid, integratie, identiteit en spiritualiteit verliezen hun mogelijk abstracte connotatie en worden in plaats daarvan een speeltuin om elkaar te helpen groeien als professional. Ethiek geeft houvast en is grens bewakend.

Een (herhalende) professionele fout kan een ethische overtreding worden. Ethiek is er altijd, het is de kunst om op ieder moment met twee glazen te kunnen kijken: professioneel en ethisch. Hoe dieper het ethisch besef door introspectie en investering in supervisie hierop, hoe scherper de waarneming in het contact, de diagnose en het behandelplan wordt. Hoe raken de waarden van de cliënt de waarden van de begeleider?

De kunst is je eigen antwoorden te geven. Klopt je eigen onderzoek, heb je helder bewustzijn op je eigen overwegingen, op je eigen waarden? Ben je werkelijk trouw aan jezelf? Pas wanneer je verantwoording voor je eigen aandeel neemt, kun je ook je cliënt verantwoordelijk stellen voor zijn of haar deel.

Daarom dus.

Word lid van De Werkplaats

De werkplaats bouwt op het fundament van de ethiek en de ethische code. Een plek om je als professional te kunnen laten bevragen en te leren bevragen. De werkplaats is een plek om als professional gevonden te kunnen worden door collega’s en klanten. Het biedt een netwerk voor gelijkgestemden en onderhoud van jouw vakmanschap.

Het lidmaatschap is in de basis een kostendekkende bijdrage voor de stichting “Werkplaats Ethiek” en bedraagt €225,- (exclusief 21% btw) euro per jaar. Het biedt leden in ieder geval en minimaal het volgende:

  • Een gezamenlijke basis: we ondertekenen allemaal een ethische code gericht op werken met liefdesenergie.
  • Twee bijeenkomsten van een dag per jaar waar we werken aan ethisch besef.
  • Met sprekers vanuit het ethisch vakgebied.
  • Workshops om abstracte begrippen naar de lijfelijke ervaring te brengen.
  • Je vak schoonhouden door te leren om ethisch te bevragen.
  • Werken aan de hand van casuïstiek en onderlinge uitwisseling en ondersteuning naar aanleiding van ethische vragen die in je werk spelen.
  • Vermelding op de website www.werkplaatsethiek.nl met jouw praktijk.
  • Met het certificaat van de ethiek opleiding ben je vindbaar als ethisch supervisor voor organisaties of begeleiders met een ethisch dilemma.
  • Met een link tussen eigen site en de site van de werkplaats verstevig je jouw propositie en bouwen we gezamenlijk aan een ethisch kwaliteitskeurmerk voor ons vak.

Op dit moment wordt het fundament onder de werkplaats gebouwd door Kim Lakke, Edward de Boer en Titia Roovers met ondersteuning van Piet Weisfelt. De werkplaats is in principe toegankelijk voor iedere professional die begeleid vanuit de uitgangspunten van werken met liefdesenergie.

Een driedaagse workshop ethiek met Piet Weisfelt

Op 7, 8 en 9 November 2022 bieden wij een driedaagse ‘Ethiek voor begeleiders’ aan in Siddeburen onder leiding van Piet Weisfelt: ‘Het Waardenkompas’. In deze workshop ga je ervaren hoe jouw waarden in het begeleidingswerk zich verhouden tot de waarden uit de ethische code. Je weet dan hoe je deze waarden hanteert in je werk en je kunt jezelf en collega’s kritisch toetsen op naleving daarvan als het spannend wordt. Je leert om zowel professioneel als ethisch je werk te beschouwen.

Voor meer informatie, klik HIER. 

Close search

Winkelmand

Back To Top