skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie: Op het randje

We hebben hem net weer achter de rug: de workshop Lijven Lezen. Het is al weer een paar jaar geleden dat het boek werd gepubliceerd. In oorsprong het werk van Reich en Lowen, uitgewerkt door vele anderen en uiteindelijk bewerkt met de concepten van liefdesenergie. Een workshop die twee dingen doet. Deelnemers leren de eerste aanzet van vakbekwaam diagnostiseren en wellicht belangrijker nog, deelnemers leren de vreugde van de eigen lijfelijkheid ervaren.

Op woensdag ochtend komen ze binnen. Aardige mensen, sommigen wat aarzelend, velen nieuwsgierig. Vanaf het eerste begin is er veel actie. Er worden oefeningen gedaan met adem, geluid en beweging. Er is een afwisseling van stilte en lawaai. Er wordt gedanst en aangeraakt. Lijven worden bekeken en geduid. Oefeningen met veel pret, oefeningen met diepe ernst. De lach en de traan. Binnen een uur is er een nabijheid gegroeid die soms verder reikt dan lange vriendschappen. Al snel komen er barsten in de sociale vernislaag van het dagelijks leven. De maskers vallen weg. De deelnemers worden zichtbaar voor elkaar.

Intimiteit is de ervaring van optimale nabijheid. Deze nabijheid groeit door de zelfonthulling. Daarin worden persoonlijke ervaringen gedeeld. Daarin nemen mensen elkaar mee in de vaak onbekende binnenwereld. In allerhande begeleidingswerk vraagt de begeleider aan zijn client: onthul je. Vertel me van je binnenwereld. Maar al te vaak durft de begeleider die opdracht zelf niet aan.

Als je werkt met liefdesenergie sta je ten dienste van de ander. Je staat evenzeer direkt in contact met de ander. Daarin gaat het niet om een uitwisseling van geheimen, maar wel over optimaal contact, zo nabij als mogelijk is, zoveel afstand als noodzakelijk is. De weg naar zelfonthulling, zowel letterlijk als figuurlijk, moet bekend en ervaren zijn om dit werk geloofwaardig te kunnen doen.

Aan het eind van de eerste dag is het zo ver. De deelnemers staan naakt in een kring en kijken naar elkaar. Er is zoveel schoonheid, zoveel ontroering. Er valt niets meer te verbergen. Diepe pijn kan ervaren worden als er handen zijn om elkaar vast te houden. Een diepe vrede wordt ervaren als alles er mag zijn.

De liefde is voelbaar in de ruimte en doet haar helende werk. We leren met, van en door elkaar.

Drie dagen lijven lezen. Drie dagen werken met liefdesenergie. Dan is er het afscheid.           ‘Dank je wel’, klonk het achter me terwijl twee armen me omhelsden. De standaard tekst werd uitgesproken op een toon die me deed omkijken. ‘Waarvoor?’, vroeg ik.                    Zijn ogen werden groter en keken naar binnen.                                                                           ‘Ik was aan het eind van mijn weg’, zei hij. ‘Deze workshop zou de laatste zijn. Van hier doorrijden naar ons vakantiehuis in Frankrijk. Daar zou ik er een eind aan maken’.           Er kwam weer licht in zijn ogen. ‘Deze workshop heeft me zoveel gebracht. Ik heb besloten te leven’. ‘Wat heeft de doorslag gegeven?’, vroeg ik. ‘Jullie thuiskom regels’, antwoordde hij. ‘Dat zinnetje ‘Heet de achterblijvers welkom’.                                             ‘Goede reis en tot ziens’, zei ik.

We hebben hem nog vele malen terug gezien op workshops. Het gaat hem heel goed.

Piet Weisfelt

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close search

Winkelmand

Back To Top