skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie: altijd aardig blijven

We gaven een workshop onder de titel: altijd aardig blijven. Over het algemeen hebben we geen klagen over het aantal inschrijvingen, maar dit keer liep het de spuigaten uit. De workshop was snel overtekend en de daarop volgende evenzeer. Blijkbaar sprak het onderwerp aan…

‘Ik weet het wel’, sprak een vriendelijke man. ‘Ik doe mezelf tekort. Maar ik ken mijn probleem: ik kan niet boos worden’. Een flauwe glimlach volgde. Ogen die om begrip vroegen. Ik haalde mijn schouders op. ‘Dat geeft toch niets. Emotioneel gehandicapten moeten er ook zijn’.

Het bleef even stil. Hij keek me stomverbaasd aan. Dan kwam er leven in de brouwerij. ‘Wat een rot opmerking’, stoof een van zijn groepsgenoten op. En tegen de man: ‘dat pik je toch niet?’

Het duwtje in de rug hielp. De verwarring keerde in boosheid. ‘Ja, je hebt eigenlijk gelijk’. En vervolgens tegen mij: ‘dat was een rotopmerking!’ ‘Zeg dat nog eens’, zei ik terwijl ik overeind kwam. Hij aarzelde even en verzamelde moed en stond op. Nu kwam het er harder en echter uit: ‘een kut opmerking’.

‘Je hebt je eerste probleem opgelost’. zei ik. ‘Kom tegenover me staan en houd mijn schouders vast. Nee boven op mijn armen. Kijk zo. Ik greep zijn schouders. Kom op, zet er eens kracht in emotioneel gehandicapte’.

‘Een rotopmerking’, schreeuwde de man. ‘Gehandicapte’, riep ik terug. We trokken en duwden, we rammelde elkaar door elkaar en we bleven roepen. Al snel veranderde de klank van de stem. De boosheid kleurde naar verbazing. De verbazing ging over in trots. Even later rammelde hij me door elkaar met een brede grijns op zijn gezicht terwijl hij rotopmerking riep en steeds gehandicapte terug kreeg. In korte tijd werd de veroordeling een zegen….

Het was even uithijgen. Daar stond een ander mens tegenover me. Goed geaard, diep ademend, kleur op de wangen, fonkelende ogen. Dit is het geschenk van je boosheid zei ik. We gingen in de kring zitten.

‘Boosheid is het gevoel dat je de kracht geeft om op te komen voor jezelf, je grenzen te bewaken, je doelen te bereiken. Daarmee schenkt de boosheid je liefde. Liefde voor jezelf, liefde voor de ander.  De meeste mensen hebben zieke lessen over boosheid geleerd. Die mensen geloven dat boosheid de relatie beschadigt, mensen kwetst en de liefde doodt.   Die vormen van boosheid bestaan. Wij noemen dat het dysfunctionele gebruik van boosheid. We kunnen ieder gevoel op een gezonde en op een zieke manier hanteren. In deze workshop gaan jullie leren over gezonde boosheid’.                                                   Daarna kwamen de vragen, dan volgden de oefeningen. De matte energie van het ‘altijd aardig blijven’ veranderde in een stralend zelfbesef.                                                                   De gezonde boosheid had haar werk gedaan

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close search

Winkelmand

Back To Top