skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie.  Kutjepik. 

Werken Met Liefdesenergie.  Kutjepik. 

Ze meldt zich aan voor persoonlijk werk. ‘Wat wil je doen?’, vraagt de begeleider. ‘Ik werd misselijk bij de vorige oefening en ik wil weten wat er is gebeurd’, zegt ze. De vorige oefening was een intense oefening waarbij de deelnemers werkten met de hand op elkaars hartchakra. ‘Schuif eens naar voren’, zegt de begeleider. ‘O nee, afschuwelijk, kutjepik’, kreunt ze met de hand op haar keel, terwijl ze naar voren schuift. Dan vermant ze zich en zit tegenover de begeleider. Strijdvaardig, klaar om te treffen voor ze geraakt kan worden. De begeleider kiest de afstand zorgvuldig. Met gestrekte arm kunnen ze elkaar net niet raken. ‘Zo wil ik niet met je werken’, zegt de begeleider. ‘Er staat nu een muur tussen ons in’. ‘En achter die muur ben ik veilig’, snauwt ze. ‘En voor die muur ben ik de verdachte’, antwoordt de begeleider. ‘En daar bedank ik voor. Ik ben geen potentiële verkrachter en wil ook niet zo behandeld worden’. De boodschap komt aan. Haar energie wordt zachter. Het is een tijdje stil. De muur verdwijnt langzaam. ‘Nu kunnen we aan de slag gaan?’, vraagt de begeleider. Ze knikt. ‘Je zei kutjepik, dus laten we maar eens een geslachtsgesprek aangaan. Mijn lul praat met jouw kut. Mijn lul zegt: ik ben betrouwbaar. Ik groei wanneer ik iemand vereer. Wie ben jij kut?’ Ze moet duidelijk even wennen aan de veranderde toonzetting. Ze neemt even de tijd, maar dan gebeurt het. ‘Ik ben een geheim vol beloften’, antwoordt ze. ‘Ik hou van geheimen’, antwoordt de lul ‘en ik zit vol met dromen. Wat gebeurt er met die geheimen en beloften als ik voor de deur sta?’ ‘Dan worden de geheimen onthuld en de beloften vervuld’, fluistert ze. ‘Dan worden mijn dromen werkelijkheid’, fluistert de lul. ‘Zo kan ik de deur opendoen’, zegt ze stil. ‘Zo kom ik op visite’, antwoordt de begeleider. ‘Dat heet verlangen’.

Het is lange tijd stil. De eenheid wordt ademend ervaren. ‘Dit is seksualiteit’ zegt de begeleider uiteindelijk. ‘En wonder mooi’, antwoordt ze. De begeleider schuift iets verder achteruit. ‘En die misselijkheid?’, vraagt hij. ‘Ik dacht dat het kwam omdat ik bang was’, zegt ze. ‘Maar ik was niet alleen bang omdat iemand aan mijn lijf zat. Ik was ook bang voor mijn eigen gevoelens’.

Het werk heeft veel opgeroepen. ‘Uiteraard vrij ik niet met clienten’, zegt de begeleider schouderophalend. ‘Je kent onze werkregels. Juist daardoor is seksualiteit zo goed bespreekbaar’. Vragen dwarrelen door elkaar. ‘Een stukje theorie’, reageert de begeleider. ‘Bijna alle vrouwen zijn geslachtsverkracht, gelukkig niet fysiek, maar wel door opmerkingen,  fluiten, al dat gedrag waardoor vrouwen zich als seksuele wezens bedreigd of vernederd voelen. Om zich te beschermen bouwen sommige vrouwen dan een muur. Dat doen ze als er een man in de buurt komt waar ze de geuren van dat gedrag menen te ruiken. Zo wordt de man ervaren als een potentiële verkrachter en als zodanig behandeld. Ik persoonlijk bedank voor die positie’. Veel mannen in de kring knikken opgelucht. ‘Ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan’, zucht er een. ‘De meeste mannen zijn hartsverkracht’, gaat de begeleider verder. ‘In de vroege kindertijd zijn meisjes sociaal en verbaal veel verder. Vrouwen regeren in de kinderzorg en het onderwijs. Ongewild en onbedoeld wordt de mannelijkheid beschadigd. Die kwetsing gaat door, steeds wanneer ze de energie naar zich toe krijgen van afkeuring en oordeel.  Wat doen de mannen? Ze sluiten het hart en de liefdesenergie wordt alleen nog in het geslacht ervaren. Bij vrouwen is het vaak juist andersom. Het hart is wel open, maar het geslacht is afgeschermd. Zo zitten beide geslachten ieder aan een andere kant van de muur. Herkenbaar?’

Het is stil in de kring. Velen lopen in gedachten hun eigen ervaringen na, herkennen en leren. ‘Wat nu?’, vraagt er iemand. ‘Een herontmoeting tussen mannen en vrouwen’, stelt de begeleider voor. ‘Een beter bewustzijn en voor dit moment: koffie’.

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top