skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. Hoe zit je erbij?

Werken Met Liefdesenergie. Hoe Zit Je Erbij?

De begeleider doet zijn best om er verandering in te brengen, maar bijna alle groepen zijn wit. Eindelijk weer eens een groep met wat kleuren..

‘Welkom op deze plek’, zei de begeleider tegen de man die tegenover hem zat.  De man knikte respectvol terug en opende het gesprek. ‘Wij begrijpen elkaar niet’, stelde hij. ‘Wil je mij leren hoe ik je kan gaan begrijpen?’, vroeg de begeleider. ‘Dan moet ik je meenemen naar een wereld die jou niet bekend is’, antwoordde de man. ‘Precies zoals jij meemaakte toen je in Nederland kwam’, begreep de begeleider. ‘Wil je mijn gids zijn in jouw wereld?’ ‘Graag’, antwoordde de man.

Tegen over de begeleider zat een rustige, intelligente man. Een goed ingeburgerde Ghanese man, die vlot Nederlands sprak en zich een plek in de samenleving veroverd had. Hij wilde leren over leiding geven aan een team, want dat was een taak die voor hem op dit moment te hoog gegrepen leek.

‘Wil je me vertellen  over leidinggeven in jouw wereld?’, vroeg de begeleider. De man glimlachte breed. ‘Het doet me goed dat je dat vraagt. Dat gebeurt vrijwel nooit. In mijn wereld wordt de leider gedragen door de mensen. Hij luistert naar hun verhalen. Hij hoort de verschillende gedachten. Hij denkt na over hoe het hoort te gaan en hij beslist wat er moet gebeuren’. ‘En doen zijn volgelingen wat hij zegt?’, vroeg de begeleider. De man knikte. ‘Ze doen wat er moet gebeuren’, antwoordde hij.

‘Hoe kijken jullie vanuit jullie wereld naar de manier waarop het leiding geven hier gaat?’, vroeg de begeleider. ‘We moeten er soms wel een beetje om lachen’, antwoordde de man. ‘Hier is het net of mensen vooral bezig zijn met hun eigen belang. Als de leider wat wil, zijn ze het er pas mee eens als ze er zelf beter van worden. Ze kunnen eindeloos blijven praten. En dan, vaak als er eindelijk iets besloten is om te doen, doen ze het vaak gewoon niet’.

‘In jullie wereld is het vaker samen en hier is het vaak apart?’, vroeg de begeleider. ‘Absoluut’, zei de man. ‘Zou ik in jullie wereld kunnen leidinggeven?’, vroeg de begeleider. De man dacht even na. ‘Ik denk het wel’, zei hij uiteindelijk, ‘maar ik denk dat je het niet mee zou vallen’. ‘Tegen welke moeilijkheden zou ik dan aanlopen?’, vroeg de begeleider. ‘Je zou het moeilijk vinden om echt je plek in te nemen’, antwoordde de man. ‘Jij doet heel veel, maar je zou meer je plek moeten innemen’. ‘Doe me eens voor hoe ik dat zou moeten doen?’, vroeg de begeleider. De man ging rechtop zitten, zijn hoofd kaarsrecht, de kin iets ingetrokken. Hij trok zijn schouders een fractie naar achteren en zijn adem stroomde iets dieper. De begeleider deed hem na en voelde wat het betekende een gezagsdrager te zijn. ‘Wat ik ervan leer’, zei de begeleider, ‘is dat je in jullie wereld echt een leidinggever bent. In mijn wereld ben je meer een deel van de groep’.

De man knikte. ‘Ik denk dat ik het daarom zo moeilijk vind om in Nederland een leiding te geven’, zei hij. ‘Hier luisteren de mensen heel slecht’. ‘Als ik nu even jouw gids mag zijn’, zei de begeleider. ‘Misschien kan je ook zeggen, hier komen mensen in verzet als ze iets moeten. Misschien luisteren je mensen wel naar je, maar gehoorzamen ze je niet’. De man dacht na. ‘Je kan leren hoe de zaken gaan in jullie wereld’, zei hij, ‘maar het is belangrijker dat je leert hoe daarmee moet omgaan’. ‘Kom eens even zitten hoe ik zit’, vroeg de begeleider. Hij deed het voor. Iets meer ontspanning in de rug, het hoofd een fractie naar voren, de schaduw van een glimlach om de mond, de handen open. De man deed hem na. ‘Dit is inderdaad een groot verschil’, constateerde de man.

‘Je bent een moedige man’, hield de begeleider hem voor. ‘Je hebt een levensreis gemaakt naar een nieuwe wereld. Vergeet de oude niet. Door jouw oude wereld te kennen, kan je de nieuwe wereld steeds beter gaan begrijpen. In onze wereld hebben we mensen als jij hard nodig’.

Voor de supervisiedag van 4 maart is en plek vrijgekomen. Als je belangstelling hebt, kan de daar gebruik van maken. Alle informatie vind je op deze site: weisfelt.nl

Op 2, 3, 4 september 2024 geef ik een nieuwe workshop: Omgaan met weerstand. Iedere mensenwerker kent het wel: de kracht van verandering roept de tegenkracht op om te behouden wat verloren dreigt te gaan. In deze workshop leren deelnemers over het judo van begeleidingswerk: kracht en tegenkracht met elkaar laten samenwerken om de gestelde doelen te bereiken. In deze workshop leer je helpend judo. Alle nadere gegevens vind je op onze site: weisfelt.nl

In het komende cursusjaar geven we opnieuw de opleiding ‘Hoe heb ik je lief’. Deze opleiding staat open voor ervaren begeleiders die zich willen scholen in het begeleiden van mensen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Alle gegevens vind je op onze site Weisfelt.nl

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top