skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie   Het leeuwenspel

Werken Met Liefdesenergie   Het Leeuwenspel

Een leuke oefening om te doen bij workshops groepsdynamica. De verborgen krachten in een groep ervaarbaar maken. Bij de opening van de dag een rondje: welk beest ben je eigenlijk en wat is de belangrijkste kwaliteit van dat dier? Allerhande dieren worden genoemd. Door de vrouwen opvallend vaak een roofdier….

Dan later in de dag een teamvergadering. De leider stuurt het gesprek aan. De deelnemers nemen hun plek in. Je vergadert om tot een besluit te komen. Als de muziek aan gaat, wordt je beest dat je vanmorgen genoemd hebt en doe je wat het beest je ingeeft. Als de muziek stopt, zet je de vergadering voort alsof er niets gebeurd is. Gaat de muziek weer aan dan kan je weer los….

In een groepje zit een man die leiding geeft aan een vijftal vrouwen. Een vriendelijke man, breedsprakig en geruststellend heeft de leiding. Hij geeft aanwijzingen, goedkeuring en bepaalt wat er gebeurt. De vrouwen rustig, glimlachend een miniem spoortje van verzet als het erg betuttelend wordt. Hij had zichzelf benoemd tot schaap met geduld als de belangrijkste eigenschap….

Dan gaat de muziek aan. Als één vrouw schieten ze overeind: twee leeuwinnen, een tijger, een panter en een kat. Ze bespringen de man. Er wordt gegromd en gekrijst gekrabd en gebeten. Hij is verdwenen onder de lijven van de roofdieren.

De muziek stopt. Meteen zitten ze weer in de kring met een vriendelijke glimlach. Hij trekt geschokt zijn kleren weer recht, haalt een hand door zijn haar en zet de vergadering aarzelend voort. Vanaf een afstandje ziet de trainer het groepje. Hij, ineengedoken in aarzelende afwachting van de volgende muzikale ingreep. Om hem heen de vrouwen, knikkend en glimlachend. Ik weet niet of ze het zich bewust zijn, maar ik zie de vingers van hun handen zachtjes krabbend over de vloer strijken.

Nu volgt het toppunt van mannelijke solidariteit: de trainer heeft de muziek niet meer aangezet.

Dan de nabespreking:     Het schaap: ‘Ik ben me kapot geschrokken. Er was niets aan de hand en dan dit! Zoiets doe je toch niet?!’      De trainer: ‘Maar een schaap is toch niet zo stom dat die weet dat hij voer voor roofdieren is?’     Hij: ‘Ze hadden me in de vergadering toch gewoon feedback kunnen geven?’      De trainer: ‘Die heb je gehad. Ze willen dat je je kloten toont en ze zullen je opvreten tot je dat doet. Volgens mij ken je dit verhaal in je dagelijks leven heel goed’.  Stilte. De man knikt aarzelend.    ‘Wat voor beest had je eigenlijk in dit groepje willen zijn?’    ‘Ik? Eh,..een leeuw’…

De trainer komt overeind op handen en voeten. ‘Prima joh, kom op we gaan op pad. Een jonge leeuw op les bij een oude leeuw. Kijk zo brul je (een brul) Zo geef je een klauw (een klauw) zo geef je een kauw (een knauw)’ Ze rollebollen over de grond. ‘OK’, zegt de trainer. ‘Dat was droogtrainen. Op naar het echte werk’. Ze kruipen de kring rond met hier en daar een grauw en een knauw tot ze aankomen bij het vijftal dat hem had belaagd. Ze wachtten hem op: 5 roofdieren grauwend met schitterende ogen. En daar ging de jonge leeuw. In een paar minuten leken jaren mannelijkheid gewonnen.

Dan stopt de trainer de stoeipartij. ‘En hoe was dat?’ ‘Heerlijk’, puft de leeuw. ‘En voor jullie?’ ‘Eindelijk weet ik wie je echt bent’, zegt de tijger. De anderen vallen haar bij. ‘Miauw’, zegt de kat en geeft hem een kopje.

‘Liefde is iets anders dan likken en aaien’, zei de trainer ter afronding. ‘Het is ook strijden. Het is ook laaiend vuur. Een groepsleider die werkt met liefdesenergie is echt in alle facetten van zijn persoonlijkheid. Liefde en echtheid veronderstellen elkaar. Want als ik je kracht niet mag kennen, hoe kan ik dan je zachtheid vertrouwen?

De volgende workshop: De reis van de held: vrijheid 08. 09, 10 februari. Aanmelden via onze site: www.weisfelt.nl

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close search

Winkelmand

Back To Top