skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie: betrouwbare temperatuur

Werken Met Liefdesenergie: Betrouwbare Temperatuur

‘Koud werken’, vertelde de begeleider. ‘Soms is dat nodig wanneer mensen de neiging hebben om te escaleren. Als de emoties te hoog oplopen, wordt de verbinding tussen voelen en denken verbroken. Door koud te werken, nuchter, zakelijk, directief kan je dan het contact herstellen’.  ‘Ik krijg dat niet voor elkaar’, reageerde een man. ‘Ik kan niet koud werken met vrouwen’. De begeleider zag de man voor zich. Een rustige man, fors, betrouwbaar. Naar binnen gekeerde energie, vriendelijk en hulpvaardig naar buiten. Deze man slaat niet met zijn vuist op tafel. Hij tikt hooguit met zijn vinger. ‘Schuif eens naar voren’, zei de begeleider.

Daar zaten ze tegenover elkaar, midden in de kring. Het was even stil.  De vriendelijkheid walmde in de ruimte. ‘Een kring vrouwen om deze man heen’, sommeerde de begeleider.  Met verbazende snelheid schoven een aantal vrouwen uit de kring naar voren. Roofdieren die hun prooi ruiken. ‘Laat deze man maar voelen hoe aardig jullie hem vinden’, stelde de begeleider voor. De handen schoten vooruit, raakten de man aan. Ze streelden zijn hoofd en schouders. De stemmen zongen in zacht venijn. Woorden als ‘zo lief’, ‘zo leuk’, ‘charmant’, ‘behulpzaam’, druppelden rondom hem. De man schrompelde in en onderging de mishandeling. Dan brak de boosheid door. ‘Hou op!’, donderde hij. ‘Rot op! Blijf van me af!’ Zijn armen maaiden om hem heen. Zijn lijf leek in een seconde twee keer zo groot te worden. De vrouwen om hem heen namen snel afstand, buiten zijn bereik. Daar zat de man rechtop, hoofd boven de schouders uit. Zijn energie voelbaar om hem heen. De piccolo was een trompet geworden. De begeleider ging weer tegenover de man zitten. ‘En?’, vroeg hij. ‘Voel je je nu in staat om koud te werken?’ ‘Ja’, antwoordde hij meteen. De vriendelijkheid was gekeerd in echtheid. De vastgezette energie was vrij. Nu konden er zaken gedaan worden. ‘Als jij te lief doet, maak je hun vals’, meende de begeleider. ‘Dat weet ik’, antwoordde de man. ‘Ik ben met zo een getrouwd’’. Mazzel voor jou’, meende de begeleider. ‘Weer eens iets anders dan je moeder’. De man glimlachte. ‘Heel anders’, knikte de man. ‘Mijn moeder is heel lief en daarom ook heel veeleisend’. ‘Een bekend man/vrouw thema’, zei de begeleider. ‘Leg eens uit’, vroeg iemand in de kring. De begeleider knikte en praatte verder tegen de man. ‘Het lieve kind is moeders troost’, vertelde hij. ‘Hij leert lief te zijn en vergeet zichzelf te zijn. Dat is vals spel met zichzelf. Vrouwen ruiken dat. Vals spel roept vals spel op. Ze strelen de ziel uit je lijf om de man in je wakker te roepen. Als jij niet koud durft te zijn, moet je niet verbaasd zijn als zij je op de brandstapel zetten’.  ‘Ik herken dat’, reageerde een van de vrouwen in de kring. ‘Ik schrok er bijna van hoe snel we allemaal op hem afkwamen’.  ‘Veel vrouwen vrezen onechtheid’, meende de begeleider. Ze ruiken dat. Ze worden er bang van. De man die lief lijkt, maar in die liefde onbetrouwbaar is. De man die niet echt voor zichzelf durft te staan. Die angst maakt ze venijnig’. ‘Werkelijk voor mezelf opkomen’, concludeerde de man. ‘Koud werken om echt warm te kunnen zijn’, vulde de begeleider aan.

‘Soms ben ik bang dat ik met koud werken mijn cliënt verlies’, reageerde een andere deelnemer. ‘Vreemd’, reageerde de begeleider. ‘Ik ken alleen maar het risico dat de cliënt een begeleider verliest.  Pauze!’

 

 

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top