skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. De stam: niets is gek als je gewoon doet.

Werken Met Liefdesenergie.   De Stam: Niets Is Gek Als Je Gewoon Doet.

Trainingen over groepsdynamica blijven fascinerend. Door ervaringsgericht te werken worden antwoorden gezocht en gevonden over hoe een groep zich ontwikkelt. In het avondprogramma doen we ‘De stam’. De stam gaat over de groepsontwikkeling in de oertijd. Daarbij wordt ervaarbaar hoe we een vergeten weten in ons meedragen over groepen, deel uitmaken van een geheel, eerbiediging van het leiderschap, taakbewustzijn, rolverdeling, rituelen en ga zo maar door. De groepsleden worden stamgenoten. Vergis je niet, het gaat altijd weer verbazend makkelijk. Niets is gek als je gewoon doet.

De mannen komen terug van de jacht, de vrouwen hebben de grot opgeruimd en staan klaar om ze ontvangen. Het opperhoofd zit onbeweeglijk. De medicijnvrouw staat naast hem. De jacht is succesvol geweest. De prooi wordt naar binnen getild. Onder luid gejuich wordt de prooi aan de voeten van het opperhoofd op de grond gelegd. De jagers staan erom heen. Sommigen zijn in de jacht gewond. Een van de jagers stapt naar voren. ‘Ik heb de dodelijke stoot gegeven!’ roept hij uit terwijl hij trots zijn speer heft.  Met een korte handbeweging legt het opperhoofd hem het zwijgen op. ‘Ik dank de jagers’, zegt hij slechts. ‘De stam kan gevoed worden’. Dan stapt de medicijnvrouw naar voren om de goden te danken en om heling van de gewonden te smeken. De mannen worden verzorgd en de bijeenkomst eindigt in een groot feest.

De ochtend daarop worden de ervaringen nabesproken. In het spel van de vorige avond manifesteert zich een weten dat we met onze moderne kennis veelal vergeten. Het terugwijzen van de jager is dat het afwijzen van een individuele prestatie? Nee, want er is geen individuele prestatie. Er is geen individu, er zijn stamleden. Het stamlid dient de stam en representeert de stam. Dat maakt de individuele beweging een dienstbaarheid aan de groep. Als de hand goed kan schrijven, wie ben je dan dankbaar? De hand of de mens? En het opperhoofd dan? De medicijnvrouw? De leidinggevenden, wereldlijk of geestelijk, dienen de stam evenzeer. Het individuele belang is het groepsbelang. De leider belichaamt de groep en dus eert het groepslid de leider. Daarom dient de leider de groep en dient de groep de leider. De groep is het primaire belang van alle betrokkenen.

Dient de individu het systeem om het persoonlijk belang te dienen of het groepsbelang? Is de leider bezig het systeem te dienen of zijn eigen positie en inkomen? Is de medewerker een schaakstuk dat je gebruikt om je systeem de concurrentiestrijd te laten winnen en dat je dus van het bord haalt als het geen functie meer heeft? Als de medewerker dat weet, is het dan raar dat hij het systeem gebruikt om zijn eigen belang te dienen in plaats van het belang van het systeem? Hoe zouden we leven en werken als we iets van het weten van de stam aan onze kennis zouden toevoegen?

De avonden van de stam zijn wonderlijke gebeurtenissen. De vele cabareteske momenten laten je gieren van het lachen, de intensiteit van de ervaring is vaak heel indrukwekkend. De ervaring van de stam biedt een bijzondere blik op het functioneren van moderne organisaties….

De volgende workshop groepsdynamica, met in het avondgedeelte ervaringen met ‘de stam’ , is op 30 november, 1 en 2 december. Voor nadere informatie en inschrijving kan je contact opnemen met ninouk@ninouk.nl

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top