skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. Gekend worden

Werken Met Liefdesenergie.  Gekend Worden

Ze zitten tegenover elkaar. De begeleider op wat grotere afstand dan de afstand tussen de betrokkenen. ‘Ik vind dat het beter met ons gaat’, zegt zij tegen haar partner. ‘We strijden nog wel, maar we lopen er niet voor weg. Laatst, toen we die ruzie hadden, was ik woedend, maar jij bleef wel staan’. Er kwam een glimlach, maar de ingehouden boosheid trilde door de lucht. ‘Waar komt die woede vandaan?’, vroeg de begeleider. Ze liet de vraag binnen komen. De boosheid was aangeraakt. Haar lijf verkrampte in schokkende bewegingen, worstelde om de explosie te onderdrukken. ‘Om nu eens eindelijk…., eindelijk eens de erkenning te krijgen. Eindelijk eens gezien te worden in wie ik werkelijk ben!’. Hij zat tegenover haar, iets onderuitgezakt, afwachtend, maar in tegenstelling tot eerdere ontmoetingen wel aanwezig.

‘Gezien worden in wie je werkelijk bent’, mijmerde de begeleider. ‘Weet je wat? Leg je rechterhand eens open op je knie. Draag eens in die hand dat wat je ten diepste bent’. Met haar linkerhand beeldde ze iets heel kleins uit, duim en wijsvinger een paar centimeter van elkaar. Daarna werd ze rustiger. ‘Heb je het in je hand?’, vroeg de begeleider. Ze knikte. ‘Ok, kijk nu eens naar je partner. Vertel hem maar wat je in je rechterhand draagt’. De tranen stroomden uit haar ogen. Haar lippen klemden op elkaar. ‘Dat kan ik niet, dat wil ik niet’, zei ze. Een aantal minuten zaten ze stil en onbeweeglijk tegenover elkaar. Daarna vroeg de begeleider aan de man: ‘Vertel je partner eens wat er bij jou van binnen gebeurt nu ze zo tegenover je zit’. ‘Ik wacht op je’, zei de man tegen zijn partner. ‘Ik voel me machteloos. Ik wacht’. ‘Je kan op drie manieren wachten’, vertelde de begeleider. ‘Je kan wachten en er van binnen tussen uitknijpen. Dan vlucht je. Je kan wachten en verduren. Dan zit je het uit. Je kan ook wachten en ten volle aanwezig zijn, echt in contact. Wat is jouw manier?’ ‘Uitzitten en verduren’, wist de man meteen. ‘Die truc ken je je hele leven al niet waar?’, vroeg de begeleider. De man knikte. ‘Kom eens overeind, zei de begeleider. ‘Kont tegen de rugleuning. Rechtop en aanwezig, klaar om het contact aan te gaan. Zo ja, dat is ook wachten. Dat is een liefdesstrijd aangaan’.

‘Wat een wereld van verschil’, zuchtte de vrouw. ‘Ik heb niet meer van je nodig dan dat je zo aanwezig bent’. Weer was het even stil. Haar man zat rechtop, vol aandacht tegenover haar en reageerde niet. ‘Maar het probleem woont bij jou’, reageerde de begeleider. ‘Daar zit je met je open hand. Je bent woedend omdat je je niet gezien voelt en diep van binnen ben je te bang om jezelf te tonen’. ‘Ik beloof je’, fluisterde ze tegen haar partner, ‘ik beloof je dat ik me zal laten zien wanneer ik dat aankan. Wat ik in mijn hand draag is groot en klein tegelijk. Zo zwart dat ik het zelf niet durf te zien. Maar het is er en ik weet dat ik het met jou moet delen, wil delen. Nu kan ik het nog niet. Maar ik weet dat ik het ga doen als je zo op mij blijft wachten’. ‘Als je maar beseft dat het thema niet gezien worden vooral te maken heeft met jouw angst om jezelf te laten zien’, reageerde de begeleider. ‘Daarmee maak jij het heel lastig voor je partner om ten volle aanwezig te blijven. Dat besef zal je heel wat woede schelen’. Ze knikte opgelucht. ‘Dat weet ik wel zeker’, zei ze.

‘Van wie heb je dat, die drie manieren van wachten?’, vroeg ze. ‘Een variant van Willem Zwartberg’, zei de begeleider. ‘Die leerde ons dat wachten in volle aanwezigheid, het voeren van een intense liefdesstrijd is. Wie werkelijk kan wachten, zorgt ervoor dat hij aan boord is als de trein op tijd vertrekt en hij stapt op de juiste plaats uit, zei hij vaak. Het blijkt een nuttige stelregel voor begeleiders te zijn’. ‘Niet alleen voor begeleiders’, reageerde de man.

Alle workshops van 2017 zijn voltekend. De eerste workshop waar nog plek voor is, is de workshop ‘binnenstebuiten spelen’. Dit is een workshop over het gebruik van spel bij het werken met liefdesenergie. De workshop wordt aangeboden op 29, 30 en 31 januari 2018. Voor nadere informatie: weisfelt.nl  

 

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top