skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. Doormodderen.

Werken Met Liefdesenergie.   Doormodderen.

Ze zitten tegenover elkaar, de begeleidster iets op afstand. Zij kent haar vak: stimuleer het stel tot een intieme interactie. Werk met het systeem, maar blijf buiten het systeem. Wees attent op je eigen oog bewegingen. Een blik op de een kan de ander als partijdigheid interpreteren. Het noemen van een naam kan ervaren worden als een oordeel. Werk met het systeem…..

Hij, met blik om bevestiging van de begeleidster: ‘Zij verwijt mij dat ik te weinig in de relatie aanwezig ben. Ik word ziek van die voortdurende verwijten. Natuurlijk trek ik me terug als…’ De begeleidster: ‘Zij zit tegenover je. Spreek haar aan’. Zij, zich gesteund voelend, direct naar de begeleidster: ‘Dit is nu precies wat ik bedoel! Hij spreekt me nooit aan, hij….’ De begeleidster zucht, keert haar stoel om en gaat met de rug naar het stel zitten. ‘Ik heb met jullie de afspraak gemaakt dat jullie in dit werk elkaar zouden aanspreken. Daar zijn jullie mee akkoord gegaan. Toch doen jullie dat niet. Je probeert mij als scheidsrechter te gebruiken’. Het stel kijkt elkaar verbaasd aan. Er valt een ijzige stilte. Dan spreekt hij zijn partner aan. ‘Wat moeten we met een coach die afhaakt?’ Zij: ‘We moeten onze eigen problemen klaren. Daar gaat het om’. Hij: ‘Maar we zijn het er over eens dat we daar hulp bij nodig hebben’. Zij: ‘Misschien helpt ze ons door geen partij te kiezen. Ze trapt tenminste niet in jouw trucjes’. Hij: ‘Of de jouwe’.  De begeleidster, nog steeds met de rug naar het stel: ‘Als jullie nu eens zonder jullie trucjes met elkaar spraken?’ Hij: ‘Dan zou ik jou vertellen dat ik je verwijten zo zat ben. Ik mis je al zo lang…’ Zij: ‘En ik mis jou. Je trekt je steeds verder terug, je bent voortdurend geërgerd. Ik heb het gevoel dat ik niets goeds kan doen in je ogen’. De begeleidster, voor zich uitkijkend: ‘De vrouw vit, te man trekt zich terug. Zij vit omdat hij zich terugtrekt, hij trekt zich terug omdat zij vit. Wat zielig….!’ Hij, woedend: ‘Hou je erbuiten! Ik heb het tegen haar!’ Zij, kwaad: ‘Ik ben niet zielig! Ik vecht voor jou!’ De tranen staan in haar ogen.

De begeleidster draait haar stoel terug. ‘Voor het eerst spreken jullie elkaar echt aan. Ga door!’

En dan begint het echte gesprek. Een gesprek over geluk en in slaap sukkelen. Over nabijheid die tot verveling gaat leiden omdat de liefde niet onderhouden werd. Over eenzaamheid in bed en de maskerade van een gelukkig stel.

‘En nu?’, vraagt de begeleidster, ‘wat willen jullie? Een streep onder jullie relatie zetten of een herstart?’ ‘Een herstart’, zeggen ze gelijktijdig. ‘OK, dat betekent dus dat er echt werk aan de winkel is. Welk huiswerk nemen jullie van deze sessie mee?’

Bij het afscheid in het halletje vraagt de man als hij zijn jas aantrekt: ‘Wat nu als we gekozen hadden niet verder te gaan?’ ‘Dan waren jullie uit elkaar gegaan’, zei de begeleidster. ‘Maar dan was je werk toch mislukt?’ De begeleidster schudde haar hoofd. Mijn trainer Willem Zwartberg zei vaak: ‘Mijn relatie therapie werkt altijd. Of ze gaan uit elkaar of ze blijven bij elkaar. Doormodderen is geen optie. Tot over tien dagen’.

De workshop Lijven Lezen valt op 21, 22, 23 april. Deze workshop kan tevens dienen als een kennismaking met onze nieuwe nascholingsopleiding: De klank van liefde: Vakwerk. Intekenen via deze site www.weisfelt.nl

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close search

Winkelmand

Back To Top