skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. Het vaasje

Werken Met Liefdesenergie.     Het Vaasje

Hij was moe, zo moe. Daar zat hij tegenover de begeleider. Een man die wist wat hij wilde en de kwaliteit had om zijn wil te realiseren. Hij gaf nu al zoveel jaren leiding aan het bedrijf dat hij zelf had opgericht. Hij had er een succes van gemaakt. Met voldoening kon hij terug kijken en met trots keek hij naar de toekomst. Tot de dag dat hij terug kwam van vakantie. Zijn werk wachtte hem op om zijn levensenergie uit zijn botten te zuigen. Op dat moment wist hij dat het tijd was om te stoppen en zijn bedrijf over te dragen aan opvolgers.

Hoe stop je met het werk in je eigen bedrijf? Als een klimplant had hij zich vastgehecht aan de boom die hij zelf had geplant. Hij wilde zijn afscheid zorgvuldig regelen, de juiste mensen op de juiste plaats, zo afstand nemen dat zijn afscheid de voortgang niet in de weg zou staan. Het lukte niet. Opvolgers maakten hun taken niet waar. Dat wat hij probeerde los te laten leek in scherven te vallen….

‘Kijk eens hier’, zei de begeleider. Hij liep naar de vensterbank waar een kristallen schaaltje op stond. ‘Het loslaten van je bedrijf betekent dat je het risico neemt dat alles in scherven valt. Hoe goed je het ook probeert te regelen, dat is het risico dat je neemt. Laat dit vaasje maar eens een symbool zijn van je bedrijf en laat het vallen. Het kristal dat breekt niet, maar het versplintert’.  Hij drukte de man het vaasje in de hand. De man zat enige tijd met het vaasje in zijn hand. ‘Ik kan het niet’, zei hij uiteindelijk. ‘Neem het mee naar huis’, zei de begeleider. ‘Zet het maar ergens neer waar je oog er geregeld op valt. Als de tijd daar is, laat je het glas vallen en versplinteren. Dan kan je afscheid nemen’.

Na deze ontmoeting volgden er nog vele sessies. Ze waren allen uitdagend en inspirerend. Ze spraken over droom en verlangen, over liefde en verlatenheid, over vrijheid en de veiligheid van het vertrouwde, over leven en dood. Iedere ontmoeting bracht nieuwe inzichten en persoonlijke groei. De man bleef leiding geven aan zijn bedrijf. ‘Dat vaasje heeft zo langzamerhand het hele huis gezien’, zuchtte de man. ‘Wellicht heb je er toch nog niet genoeg naar gekeken’, suggereerde de begeleider.

De vakantie zat erop. Daar zat hij tegenover de begeleider, moe, zo moe. ‘Ik moet er echt mee stoppen’, zei hij. ‘Ken je het verhaal van de gevangene?’, vroeg de begeleider. De man keek hem vragend aan en de begeleider vervolgde: ‘’De gevangene was een vrij mens, maar om zijn rechter enkel droeg hij een loden kogel zoals in die tijd gebruikelijk was. Hij greep de rechterenkel van de man vast. ‘Dat was het verhaal’, besloot de begeleider.  ‘Zo zit ik vast aan mijn werk’, begreep de man. ‘Wellicht’, knikte de begeleider, ‘maar ik weet er nog een: zo zitten we vast aan elkaar’.  ‘Ik ervaar dat niet als vastzitten’, antwoordde de man. ‘Ik ervaar onze bijeenkomsten als heel waardevol’. ‘Ik ook’’, knikte de begeleider. ‘Maar je kwam omdat je je wilde losmaken van je bedrijf. Daar zit je nog steeds aan vast en je hebt onze relatie erbij gekregen’. Het bleef een lange tijd stil Uiteindelijk zei de man: ‘de weg naar het doel is blijkbaar belangrijker dan het bereiken van het doel’. ‘Mogelijk’, knikte de begeleider. ‘Dan kan het vaasje nog een poosje heel blijven’. ‘En als het valt?’, vroeg de man. De begeleider haalde zijn schouders op. ‘Dan is je doel bereikt en volg je de weg voorbij het doel. Wellicht is die nog belangrijker’. ‘En als ik mijn doel niet bereik?’, vroeg de man. ‘Dan zal je de weg voorbij het doel niet bereiken’, zei de begeleider. ‘Je bent al behoorlijk moe, veel energie voor de nieuwe weg is er op dit moment niet meer toch?’

De volgende afspraak  is over 4 weken. Benieuwd of het vaasje nog leeft…

Al onze workshops van het cursusjaar 2019/20120 zijn inmiddels voltekend. Er zijn nog wel enkele plaatsen vrij voor de supervisiedagen op 8 november 2019 en 13 maart 2020. Aanmelding kan via onze site weisfelt.nl.

Op 23,24,25 september geef ik een workshops groepsdynamica. Voor deze workshop zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor informatie en aanmelding: ninouk@ninouk.nl

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top