skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie: de schreeuw van de gevangene

Werken Met Liefdesenergie: De Schreeuw Van De Gevangene

Een oefening: A, B en C. A is de slavenhandelaar die de slaaf verkoopt. Hij prijst de slaaf aan met alle kwaliteiten: krachtig, gehoorzaam, trouw’ beleefd, goed gebit…. B. , de slaaf,  demonstreert al die kwaliteiten aan het publiek. C., de gevangene, is de gevangen geest van de slaaf en roept zijn verzet vanuit de cel aan de rand van de werkzaal. De oefening ging gepaard met veel gelach en plezier. De demonstraties werden steeds dwazer…. En niemand bemerkte dat er geen kopers waren, alleen maar slaven en slavenhandelaars. De roep van de vrijheid ging verloren…

Er was veel plezier. Tot de achtergrond van de oefening duidelijk gemaakt werd. Het gaat om drie elementen van onze persoonlijkheid. De slavenhandelaar en slaaf vertellen het verhaal van het ego. Hoe verkopen we onszelf het beste aan de buitenwereld?  Hoe presenteren we ons, terwijl we onze binnenwereld verborgen houden? Hoe dwingen we onszelf in een vorm die ons eigenlijk niet past? En dan is daar de stem van de binnenwereld. De gevangene, opgesloten achter de tralies van ‘hoe het hoort’. De schreeuw om bevrijding, vaak zover weggedrukt dat we hem zelf nauwelijks meer kunnen horen.

Vervolgens werden de gevangenen geïnterviewd. Wie ben je echt? Wat verlang je? Hoe ben je gevangen geraakt? Wat is nodig om je te bevrijden? Wat gaat er veranderen als je vrij bent? Er volgden intense gesprekken. Uiteindelijk zat de groep weer in de kring.

Een vrouw stak aarzelend haar hand op. ‘Ik weet niet wat de gevangene vertelt’, zei ze. ‘Ik kan hem niet horen. Ik probeer te luisteren, maar ik kan hem niet horen’. Terwijl ze dat zei, rolde een traan over haar wang. ‘Ik kan hem niet horen…’ ‘Nu hoor je hem’ constateerde de begeleider. ‘Je traan vertelt het verhaal van de gevangene.  Kom eens naar voren’. Ze zat vlak tegenover de begeleider. ‘Ik hoor hem wel, maar ik ben zover weg’, fluisterde ze.  De begeleider reageerde: ‘Jij voelt de gevangene. Die is heel dicht bij je. Pak mijn schouders eens vast zoals je je slaaf zou willen vastpakken en geef die traan eens woorden’. Haar handen grepen zijn schouders. Met kracht trok ze de begeleider naar zich toe, sloeg haar armen en benen om hem heen. ‘Bevrijd je!’ Haar zachte stem veranderde in een woedende schreeuw. ‘Laat je niet langer gebruiken! Kom los uit de sleur! Ga nu eindelijk eens doen wat je wilt! Blijf niet langer afwachten. Ga op je doel af! Ga leven! Ga leven!’ Ze klemde zich vast aan de begeleider. Slaaf en gevangene. ‘Het leven vreten als een perzik’, fluisterde de begeleider. ‘Helemaal tot aan de pit’, snikte ze. Uiteindelijk schoven ze wat uit elkaar. ‘Nu heb je je gevangene gehoord’, meende de begeleider. ‘Gehoord en begrepen’, antwoordde ze. ‘Dat zal heel wat schelen voor de slaaf’, dacht de begeleider. ‘Een kantelpunt in mijn leven’, antwoordde ze.

‘Volgens mij is de slavenhandelaar daar niet blij mee’, zei een deelnemer in de nabespreking. ‘Misschien toch wel’, reageerde de begeleider. ‘Slavenhandelaar en slaaf zijn immers twee kanten van hetzelfde ego. De opdracht en de uitvoering van de opdracht om aan de eisen van de wereld te voldoen. Als de gevangene vrijkomt, geldt dat ook voor die twee’.

Voor het cursusjaar 2023/2024 staan inmiddels een vijftal supervisiedagen gepland. Als je zeker wilt zijn van een plek kan je je voor een of meer van deze dagen inschrijven via onze site weisfelt.nl.

De driedaagse workshop ‘the wounded healer’ wordt aangeboden op 4, 5, 6 september 2023. Zie onze site. Voor deze workshop zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met de organisator:  Annebet Nolen: info@annebetnolen.nl  tel 06-29149090 

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top