skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. Vergelijkend warenonderzoek

Werken Met Liefdesenergie.  Vergelijkend Warenonderzoek

Een wonderlijke vraag aan de begeleider: of hij een gesprek wilde begeleiden om een gezin te herenigen. Vier zussen, de ouders overleden. Drie zussen hadden het contact met de oudste zus verbroken omdat zij bezwaar hadden tegen haar partner. Daar zat hij naast haar: een keurige man, netjes in pak, een beetje afstandelijk. ‘Wat speelt hier?’, vroeg de begeleider. Toen kwam het verhaal: gedurende zijn verkeringstijd met de oudste zus had de man de drie anderen misbruikt. Lang was het verhaal geheim geweest. De zussen wisten het niet van elkaar, totdat ze, vele jaren later, erover hadden gesproken.

Wie werkt met de thematiek van intimiteit en seksualiteit weet dat er schokkende zaken langs kunnen komen. Maar toch vroeg de begeleider in een geschokte reactie: ‘ Hoe kom je tot dergelijke waanzin?’ Het antwoord werd keurig zakelijk geformuleerd: ‘vergelijkend warenonderzoek’. De rest van het gesprek was bepaald niet vriendelijk van toon. De uitkomst was de weigering van de begeleider om te bemiddelen en in plaats daarvan een aantal sessies met de man af te spreken.

En zo begon het werk. De muur van onverschilligheid werd steen voor steen afgebroken. En achter die muur kwam een totaal vereenzaamde man tevoorschijn. Als  enig kind, net 10 jaar, was hij door zijn ouders  naar de stenen schuur achter in de tuin verhuisd. Daar leefde hij, daar at hij, daar sliep hij. Hij werd goed voorzien. Hij kreeg veel technisch speelgoed, waarmee hij zich vermaakte. Hij deed het goed op school, haalde hoge cijfers en viel niet op. Zijn vrije tijd bracht hij door met zijn techniek en zijn elektronica. Toen hij vond dat het tijd werd om na zijn studie een relatie aan te gaan, had hij zijn huidige vrouw ontmoet. Voor het eerst in zoveel jaren een onmiskenbare ontmoeting met een mens zonder dat hij werkelijk wist wat een mens was. Langzaam maar zeker werd het duidelijk dat zijn woorden ‘vergelijkend warenonderzoek’  geen miskenning waren. Voor hem waren het de woorden die zijn werkelijkheid beschreven. Het verschil tussen mens en ding was wonderlijk klein geworden.  Hij leerde het allemaal begrijpen. Hij leerde zijn eigen gemis  ervaren. Hij leerde wat hij anderen had aangedaan. Hij wist het niet.

Na enige tijd nam hij deel aan een workshop over intimiteit en seksualiteit. Hij zat erbij, hij was er niet bij. In de wolken van pijn en vreugd leek hij onvindbaar. Daar was een jonge vrouw die een verkrachting had meegemaakt. Zij deelde haar ervaring. Zij schreeuwde het uit. En ieder gesproken woord raakte hem als een zweepslag. Uiteindelijk huilde hij als een wolf. Hij vervloekte zichzelf. Daar zaten ze krijsend tegenover elkaar: een slachtoffer en  een dader, dan slachtoffer en slachtoffer en tenslotte helper en dader. Zij nam zijn hoofd in haar handen, dwong hem haar aan te kijken. Ze toonde hem de mens die ze was, om hem zelf de mens te laten worden die hij vergeten was. Gefluisterde troostwoorden klonken in een omhelzing.

Werken met liefdesenergie betekent werken op de grens. Niet over de grens, niet voor de grens, maar precies erop. Dat contact maken is de kern van ons werk. Dat werk brengt het ding tot leven.

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top