skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie     Veiligheid is ook niet alles.

Werken Met Liefdesenergie     Veiligheid Is Ook Niet Alles.

Hij was bang. Hij was bang om zichtbaar te worden, hij was bang om onzichtbaar te blijven. ‘Ik kan alleen maar functioneren als het veilig is’, zei hij angstig om zich heen kijkend. Daar zat hij teruggetrokken achter in de hoek van zijn stoel, wachtend op de beweging van de begeleider. Als de voordeur gesloten is, moet je de achterdeur proberen, was een van de lessen van Willem Zwartberg, zijn oude opleider. De begeleider trok een vel papier van de flap-over en hield het met twee handen voor zich. Dan, na enige tijd, keek hij voorzichtig langs de rand van het papier, trok snel zijn hoofd terug, om dan weer even langs de rand te kijken. De man zat in toenemende verbazing tegenover hem. ‘Wat doe je nu?’   ‘Ik doe wat jij doet’   ‘Wat?’ ‘ Ik verstop me, ik kijk heel even langs de rand en verstop me weer. Dat doe jij toch ook?’   ‘Maar ik ben hier toch?’, protesteerde de bezoeker. ‘Ja, maar jij zit ook achter zo’n scherm. Je kan de mijne zien, de jouwe kan ik niet zien maar wel voelen. En jij hebt iets op jouw papier geschreven staan’. ‘Wat dan?’  ‘Veilig. Het staat met koeienletters op jouw flap’. ‘Maar zo kan ik toch niet met je praten’. zei de man. ‘Zo kan ik ook niet met jou praten’, antwoordde de begeleider. ‘Als we onze tijd beter willen gebruiken zullen we het papier toch iets moeten laten zakken’. Hij liet zijn handen iets dalen en keek over de bovenrand naar zijn cliënt. ‘Nou moet jij het ook doen’, zuchtte de begeleider. Er verscheen een flauwe glimlach. De man knikte langzaam. ‘Vertel eens’, probeerde de begeleider, ‘hoe is het om zo te leven met zo’n veilige flap voor je neus?’   ‘Het is een dagelijkse worsteling’, antwoordde de man. ‘Iedere dag opnieuw. Alleen als het veilig is kan ik…’ De handen van de begeleider gingen weer omhoog. ‘Iedere keer als jij veilig zegt word ik bang’, zei hij van achter de flap. ‘Maar als het veilig is….’, zei de man, ‘dan…’  ‘Dan veronderstel jij onveiligheid’, onderbrak de begeleider terwijl hij de flap weer iets liet zakken. ‘En dan word ik bang’, peinsde de man. ‘En dan verberg je je weer achter je flap, kan je niet meer waarnemen wat er gebeurt en word je nog banger’. suggereerde de begeleider. De man zuchtte en knikte. ‘Dat is wel waar’, zei hij.  ‘Wat zal jij ernaar verlangen om eens zonder angst om je heen te kijken’, veronderstelde de begeleider. De tranen sprongen in zijn ogen. ‘Daar heb ik alles voor over’, antwoordde hij.

En zo werkten ze verder. Een uur lang. Zo nu en dan ging de flap weer omhoog. Steeds vaker kon hij weer even zakken. Angstige ouders, een kleine geïsoleerde gemeenschap, aan de rand van de samenleving blijven. De innerlijke gevangenis en de eenzaamheid kwamen van achter het papier tevoorschijn. Het woord veilig werd vervangen door uitdagend, voorzichtig werd zorgvuldig. Aan het eind van het uur zat de begeleider met de flap tussen zijn handen, de ellenbogen rustend op zijn knieën. Het werd tijd ook, want hij begon pijn in zijn armen te krijgen. De flap hoefde niet meer opgeheven te worden.

‘Het is tijd’ zei de begeleider. ‘Ik stel voor dat we een volgende afspraak maken’. ‘Graag’, zei de cliënt, ‘maar kan dat dan zonder flap?’  ‘Dat hangt van jou af’, antwoordde de begeleider.

De volgende workshops zijn:

Waarom stenen niet dansen, over werken met gevoelens, 07, 08, 09 november

Kernenergie, over de spirituele dimensie van begeleidingswerk, 21, 22, 23 november. Voor meer informatie, zie onze site: www.weisfelt.nl

 

 

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top