skip to Main Content

Logo Weisfelt

 

 

Ons logo is het beeld van de wijze. Hij is van alle tijden en alle culturen. Altijd en overal is liefde het belangrijkste richtinggevende begrip geweest. De wijze verwoordt het universele weten van de wetten van de liefde. Het is aan ons dit weten in praktijk te brengen. Dat noemen we visiegericht werken.

0578-755027 info@weisfelt.nl

Werken met liefdesenergie. De juiste verhoudingen.

Werken Met Liefdesenergie. De Juiste Verhoudingen.

De eerste dag van de workshop viel ze op door niet op te vallen. Zwaar, massief, een bunker zonder entree. De tweede dag meldde ze zich voor persoonlijk werk. De begeleider werkt dan met de vraag van de deelnemer. De kring zit erom heen en men kan na afloop van het werk professionele vragen aan de begeleider stellen.

Daar zaten ze tegenover elkaar. Onbeweeglijk, op de veilige afstand, net buiten het bereik van het wapentuig van de begeleider. Het bleef stil. De angst voor de aanraking worstelde met haar verlangen. De eerste zet zou van de begeleider moeten komen.

‘Wie heeft jou misbruikt?’, vroeg de begeleider. Haar hele lijf begon te trillen. ‘Dat was mijn vraag niet’, probeerde ze. ‘Het is de vraag waar het om gaat’, antwoordde de begeleider. Het was minutenlang stil. Het trillen hield aan. Binnen in het fort werd koortsachtig overleg gepleegd. Dan, na een minutenlange stilte, fluisterde ze: ‘Mijn verwekker’. De vreugde schreeuw van de bevrijding werd in het gefluisterde woord geboren. De vrouw nam haar plek in door het misbruik te adresseren. De begeleider knikte en maakte een diepe buiging. ‘Hier tegenover me zit een vrouw met een horror verleden’, zei hij eerbiedig. ‘En zie hoe ze eruit gekomen is. Ze leidt een zelfstandig leven, ze is gezond van geest, ze werkt en draagt bij aan deze aardkloot. Ze heeft zich de vorstin van haar eigen leven gemaakt. Dus laten we het in de juiste verhoudingen aanpakken. Majesteit, u bent de vorstin, ik ben de lakei’.

Ze keek zoekend naar de gebogen man die voor haar zat. Het trillen leek langzaam iets af te nemen. ‘Vorstin’, zei de begeleider, ‘ik heb een verzoek aan u. Wilt u uw plek als koningin innemen? Ik ben slechts een lakei. Ik kan u niet dienen als u uw plek niet inneemt. Stop met trillen, haal rustig adem en kijk welwillend op uw dienaar neer’. Het duurde een poosje, maar toen de begeleider opkeek zag hij de verandering. Haar lijf was tot rust gekomen, de ogen iets groter, de strakke streep van haar lippen had iets meer krul.  ‘Dank u wel’. reageerde de begeleider. ‘Nu u uw plek heeft ingenomen, kan ik de mijne krijgen. Ik ben uw lakei’. Het was even stil. ‘Je hebt me al een dienst bewezen’, antwoordde ze rustig. ‘Je hebt me een plek gegeven’. ‘En daarmee heb ik mezelf een plek gegeven’, bevestigde de begeleider. Wat denkt u Majesteit, zullen we het bij deze eerste stap laten voor dit moment? Ze knikte. ‘Dat is een waardevol advies’, antwoordde ze.

Het was even stil, dan kwamen de vragen. ‘Daar zit een vorstin’, herhaalde  de begeleider. ‘Wie gezond door een incest verleden heen komt, en er zo uitkomt, verdient die titel. In begeleidingssituaties en therapeutische context worden deze mensen patiënt, slachtoffer of hooguit cliënt genoemd. Zonder het te weten wordt de begeleider dan de machthebber. Dat is oneigenlijk en het werkt dus ook niet. Zo loop je het risico dat het machtsmisbruik onbewust wordt herhaald. Zij verdient de juiste verhoudingen’.

In de workshop van drie dagen zette ze steeds haar stappen. Het geschiedenisboek werd geopend en gelezen. De woedende angstschreeuw klonk en verstilde. Ze raakte en raakte aan. Ze werd geraakt en ze werd aangeraakt. Ze zong een lied van verlangen en heelheid. Het helleboek van haar verleden werd geopend en voorzichtig gesloten. Slechts een enkele bladzij… Maar wie zegt dat je het hele boek gelezen moet hebben om er de juiste lessen uit te halen?

Bij de evaluatie keek ze verbaasd om zich heen. ‘Ik heb ontdekt dat ik mannen wel leuk vind’, verklaarde ze. ‘Als ze hun plek maar kennen’, knikte de begeleider. ‘Als ik mijn plek maar weet’, wees ze hem terecht.

 

Voor de supervisiedag van 25 april is een plek vrijgekomen. Als je belangstelling hebt, kan de daar gebruik van maken. Alle informatie vind je op deze site: weisfelt.nl

Op 2, 3, 4 september 2024 geef ik een nieuwe workshop: Omgaan met weerstand. Iedere mensenwerker kent het wel: de kracht van verandering roept de tegenkracht op om te behouden wat verloren dreigt te gaan. In deze workshop leren deelnemers over het judo van begeleidingswerk: kracht en tegenkracht met elkaar laten samenwerken om de gestelde doelen te bereiken. In deze workshop leer je helpend judo. Alle nadere gegevens vind je op onze site: weisfelt.nl

Piet Weisfelt

Wie zijn wij

Piet Weisfelt (1944)
Met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching heeft hij ruime ervaring. Hij publiceerde over begeleiding, persoonlijke groei en organisatieontwikkeling. In de school van Weisfelt verzorgt hij opleidingen en trainingen in het werken met liefdesenergie. Deze opleidingen en trainingen zijn gericht op individuele ontwikkeling, coaching en groeps – en organisatieontwikkeling

Marry Weisfelt-Pit (1946)
studeerde onder meer Nederlands en was opgeleid in verschillende richtingen van de humanistische psychologie. Zij had ruime ervaring op het gebied van training en coaching. In het bijzonder was zij deskundig in het werken met intimiteit en seksualiteit. Marry is overleden op 13 augustus 2023.

Close search

Winkelmand

Back To Top