Werken met liefdesenergie. De Robin Hood techniek.
‘Je bent vaak heel direct’, meende een deelneemster in de supervisiegroep. ‘Ik begrijp het belang daarvan echt wel. Maar het is toch ook belangrijk om mensen op hun gemak te stellen? Je zegt zelf ook dat het relatiecontract belangrijker dan het inhoudelijke contract is. Volgens mij zou het misschien wel beter zijn als…’
‘Ik gun je de Robin Hood techniek’, onderbrak de begeleider haar betoog. Ze keek een beetje verward om zich heen. ‘De Robin Hood techniek?’, vroeg ze aarzelend. ‘Ik weet niet of…’ ‘Robin Hood was een hele goede boogschutter’, vertelde de begeleider. ‘Hij begreep dat je zuinig moet zijn op je pijlen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je raak schiet. Nooit met pijlen morsen. Ik zal je het voordoen’. De begeleider spande een denkbeeldige boog en mikte op de vrouw . ‘Jij bent bang’, zei hij en liet zijn pijl gaan. Ze was even stil. ‘Dat is wel een beetje waar’, antwoordde ze. ‘Maar ik denk toch dat….’ De begeleider spande zijn boog opnieuw en mikte op haar hartgebied. ‘Je bent bang om je hart te openen’, schoot hij. De pijl kwam hard aan. Haar lijf schokte. ‘Schiet maar terug’, bemoedigde de begeleider haar. ‘Anders is er niets aan’. Daar veranderde haar houding. Ze zat kaars rechtop, trots en zelfbewust. Ze spande haar denkbeeldige boog en mikte op de begeleider. ‘Jij bent een man’, zei ze en liet de pijl gaan. ‘Schampschot’, meende de begeleider. ‘Gelukkig maar, want er zat best een beetje gif in die pijl. Probeer het nog een keer. Neem de tijd om een treffer te plaatsen. Als je raak schiet win je zoveel tijd. Dat gaat veel sneller dan al dat gebabbel van je’. Nu nam ze de tijd. Ze haalde diep adem. Opnieuw spande ze haar boog. Artemis in actie. ‘Jij bent een uitdagende man’, schoot ze. ‘Raak’, constateerde de begeleider. ‘Mijn beurt’. Hij hief de boog en de pijl schoot weg. ‘Jij bent een vrouw die haar eigen kracht vreest’. Rustig spande ze haar boog. ‘Ik mik op je hart’, zei ze. ‘Jij vreest je zachtheid’. De pijl zoefde en raakte precies op de plaats waar ze mikte. ‘Ik mik nu tussen de ogen’. zei de begeleider. ‘Wie het doel zo helder ziet hoeft er niet omheen te praten’, zong de pijl die trillend in het derde oog bleef steken. Ze zat een hele tijd stil. Dan nam ze haar besluit en hief de boog. ‘Ik mik op je ballen’, zei ze. Ze hief de boog en schoot. ‘Die heb ik ook’. ‘Net even te laag’, zuchtte de begeleider opgelucht. ‘Maar ik neem hem. Nu is het mijn beurt’. Hij mikte nogmaals tussen haar ogen. ‘Dat weten maakt je een dijk van een begeleider’, floot de pijl naar haar hoofd. Ze schoot snel terug. ‘Bedankt’. Ze zette haar boog aan de kant. ‘Een cadeautje’. reageerde de begeleider. ‘Dit keer een pleisterpijl voor op je mond: Minder woorden’. De pijl zoefde naar haar toe en de begeleider legde zijn boog neer.
De groep had de tweekamp gevolgd met de aandacht die een goede liefdesstrijd verdient. ‘Graag wat theorie hierover’, vroeg een van de groepsleden. ‘Het bekende verhaal’, meende de begeleider. ‘Het woord is gemaakt om aan te raken. We hebben het woord vaak leren gebruiken om mist te laten ontstaan. Zo verstoppen we onszelf achter de woorden die we spreken. Zo verliezen we heel veel tijd in een voortdurend praten over. De Robin Hood techniek vereist dat je de tijd neemt om je bewust te zijn van de eigen binnenwereld om daaruit je pijlen te kiezen. Je bent je bewust van de mens die je wilt treffen zodat je hem op de juiste plaats kan raken. En je kiest je pijl zorgvuldig om de juiste boodschap af te schieten. Met weinig woorden veel zeggen. En nog een tip. Bij schieten op de ballen: zoek dekking’.
Op 22 november plaatsen we op onze site een interview met Annette Burgers over het thema ontrouw.