Werken met liefdesenergie. De mannenwandeling
‘Ik zit in een moeilijke periode met mijn vrouw’, vertelde de man. ‘Ik ben blij dat ik er een paar dagen tussenuit kan en toch kost het me moeite om werkelijk hier te zijn. Mijn lijf verkrampt. Ik zit hier vast, stijf en mijn kop tot barstens toe vol. Hoe kom ik hier uit?’ ‘Kom op’, zei de begeleider. ‘We gaan een mannenwandeling doen’. Ze kwamen beiden overeind en gingen naast elkaar staan. De begeleider sloeg een arm om zijn schouder en daar liepen ze met langzame tred rondjes in de kring deelnemers.
‘De mensen worden bomen, de vloer wordt gras, we wandelen naar buiten in de frisse lente zon. Waar zullen we heengaan?’, vroeg de begeleider. De man zuchtte diep. ‘Laten we naar de vrijheid wandelen’, stelde hij voor. ‘Dat is een heel eind’, meende de begeleider. ‘Maar het lijkt me een mooie tippel’. Ze liepen een rondje, ieder met eigen gedachten, steeds sterker met elkaar verbonden. ‘Wat zoek je eigenlijk in de vrijheid?’, vroeg de begeleider. ‘Niet meer vastzitten’, zei de man. ‘Wonderlijk’, reageerde de begeleider. ‘We gaan dus niet ergens naar toe, maar ergens vandaan?’ Weer volgde stilte. Uiteindelijk zei de man: ‘Dat durf ik niet te weten’. ‘Voel je je zo schuldig?’ Ze stopten en keken elkaar aan. Daarop liepen ze verder. ‘Ik zit klem’, bekende de man. ‘Ik hou van mijn vrouw, ik heb een mooi leven en het benauwt me. Als ik me ervan losmaak voel ik me zo schuldig dat het me wurgt’. ‘Andere vrouw?’, vroeg de begeleider. ‘Ook’, knikte de man. ‘Houd je van je vrouw?’, vroeg de begeleider. De man knikte. ‘En toch?’ Weer knikte de man. Ze liepen weer in stilte verder.
‘Ik denk dat veel mannen dit wel kennen’, peinsde de begeleider. ‘Ze noemen dat je pik achterna lopen. Maar het is in wezen heel wat anders dan vreemd gaan. Het is mannelijke energie. Veel vrouwen kennen die energie ook heel goed. Het gaat om het zoeken van levensuitdagingen, kansen, avontuur. We kunnen blijkbaar niet zonder’. ‘En waarom dan die verdomde schuld?’, klaagde de man. De begeleider knikte. ‘We lopen vooruit, maar dan voelen we weerhaken in onze rug, die ons terugtrekken. Met seks kunnen we proberen daaraan te ontsnappen, maar als dat lukt, mislukken we even hard. De man knikte. ‘Dat ervaar ik’, zei hij. ‘Het is het onoplosbare probleem van ons mannen’, dacht de begeleider. ‘We willen, maar kunnen niet aan de ene kant. We kunnen, maar willen niet aan de andere kant’. ‘Er is geen oplossing?’, constateerde de man vragend. ‘Ik denk het niet’, zuchtte de begeleider. ‘Er is geen oplossing, maar er is wel een antwoord’. ‘Ik heb geen antwoord’, meende de man. ‘Toch wel’, schatte de begeleider. Ze liepen denkend verder.
‘Je vraag is een deel van het antwoord’, ging de begeleider verder. ‘Als we werkelijk deze verscheurdheid durven weten, dan kunnen we ons verantwoordelijk stellen voor de keuzes die we maken. De volle verantwoordelijkheid nemen voor blijven. De verantwoordelijkheid nemen voor gaan. Iedere dag opnieuw. Die keuze wordt niet bepaald door de omstandigheden, maar door ons innerlijk besluit. Als we dat doen, zijn we vrij’.
De man was een tijd stil. Ze liepen zwijgend rond. Uiteindelijk zei de man: ‘Als ik me echt verantwoordelijk stel voor mijn keuze… Dat is waar ik voor sta. Als ik dat doe ben ik vrij. Dan kan ik gaan om terug te komen. Dan kan ik blijven en gaan’. ‘Goh’, zei de begeleider, ‘wat toevallig. Zie je die poort hier? De vrijheidspoort. We zijn veel eerder aangekomen dan ik gedacht had’. ‘Verbazend’, reageerde de man. ‘Dan moeten we hier maar afscheid nemen’, zei de begeleider. Ze gaven elkaar een knuffel en gingen ieder weer op hun eigen plek zitten.
‘Waarom vraag je niet wat zijn keuze is?’, vroeg een deelnemer. ‘Omdat dat mij niets aangaat’, antwoordde de begeleider.
Annemiek Streng heeft een film van ons werk gemaakt tijdens een tweedaagse workshop. Het is een film over werken met liefdesenergie. Onze boeken vertellen de theorie. De film geeft een beeld van de praktische toepassing. Voor wie de film wil zien: KLIK HIER!