Werken met liefdesenergie. De zandbank
De man was een zeiler. Zeilers hebben zo hun eigen taal. ‘Ik zit vast’, zei de man. ‘Schuif maar naar voren. We zullen wel zien waar het schip strandt’, zei de begeleider. Werk met een vraag en nooit met een klacht zegt het boekje. Maar wanneer een actieve, betrokken man komt met een klacht, kan het wel eens zijn dat er een wezenlijke vraag in verborgen ligt. ‘Het gaat niet goed met mij’, vertelde hij. ‘Als ik zie waar ik vandaan kom, zou ik heel tevreden moeten zijn. Relatie, kinderen, werk, alles gaat op rolletjes. Nu ontmoet ik een andere vrouw en ik ben de koers kwijt…’
‘Blijkbaar is er sprake van sterke stroming’, schatte de begeleider in. ‘Hoe ben je daarin verzeild geraakt’? De man keek verbaasd op. ‘Wil je zeggen dat ik het heb laten gebeuren? Het is me overkomen’. ‘In tegendeel’, meende de begeleider. ‘Ga er maar rustig van uit dat jij het georganiseerd hebt. Misschien niet zo bewust, maar wel heel planmatig’. ‘Dat is niet waar’, protesteerde de man. ‘Al was het alleen maar voor de lol, kijk eens even mee over mijn schouder’, zei de begeleider. De begeleider draaide zich een kwartslag om. Hij wees in de leegte voor zich. ‘Daar zie ik een man die het allemaal voor elkaar heeft. Het leven glimlacht hem toe. Geen wolkje aan de lucht. Alles gaat kabbelend. De man is heel tevreden….’ ‘Toch verlangt hij ook wel eens naar wat afwisseling. De wind mag wat strakker, een beetje meer zee….’, zei de man van schuin achter hem. ‘Moet je zien daar lijken de golven wat hoger’, wist de begeleider. ‘Schuimkraagjes. Zie maar, de vogels drijven mee op de wind’. ‘We liggen beter op de wind als we iets afvallen naar die branding’, vulde de man aan. ‘Ietsje vieren’, zei de begeleider. ‘Eindelijk eens wat leven in de brouwerij’, grinnikte de man. De begeleider liet zich met een flinke klap achterover vallen . Beiden rolden over de vloer. De begeleider keek de man geschrokken aan. ‘We zijn vastgelopen’, klaagde de begeleider. ‘Zeker een ongelukje….’ De man krabbelde overeind en keek de begeleider peinzend aan. ‘Ik heb het opgezocht’, bekende hij mompelend aan zichzelf. De begeleider knikte. ‘Ook als je het goed hebt, kan het leven saai worden. Dan ga je de branding opzoeken’.
De man zuchtte opgelucht. ‘Nu begrijp ik mezelf wat beter. Nu begrijp ik waarom ik mijn vrouw in de steek gelaten heb’. ‘Ik denk dat je haar al veel langer in de steek gelaten hebt’, zei de begeleider. ‘Je hebt je liefde laten versloffen. Dat is pas echt iemand in de steek laten. Als je nu bij haar weggaat, kan je haar niet meer in de steek laten want dat heb je al gedaan’. ‘Maar zij ook!’, reageerde de man. ‘Wie weet’, antwoordde de begeleider, ‘maar ik zit hier nu te werken met jou’. ‘Zij heeft er alles voor over om me terug te krijgen’, wist de man. ‘En ik voel me alleen maar meer op mijn nek gezeten’. ‘En aan jou de keus’, stelde de begeleider, ‘of je op rustig water of in de branding wil zeilen. Als je dat weet kan je kiezen wie je aan boord wil vragen’.
De man wist het wel. ‘Ik wil met mijn vrouw naar de branding’, koos hij. ‘Heb je mooi pech’, zei de begeleider, ‘want we liggen vast’. De man wilde meteen in actie komen: ‘We moeten…’ ‘We moeten niets’, onderbrak de begeleider hem. ‘We zullen moeten wachten tot de vloed op komt. Kijk maar eens om je heen. Je hebt er nu alle tijd voor. Kijk eens naar de horizon waar je leven zich afspeelt, naar wat je daar te doen staat. De man begreep het. ‘Terug naar mijn vrouw en samen de branding opzoeken’, glimlachte hij.
‘Wist je wat er speelde toen je zei: we zullen wel zien waar het schip strandt?’, vroeg een deelnemer. ‘Ik wist dat de vraag niet helder was’, antwoordde de begeleider. ‘Dan is een metafoor vaak goed bruikbaar’. ‘Je stuurt wel op een monogame relatie’, meende een andere deelnemer. ‘Uitdrukkelijk niet’, reageerde de begeleider. ‘Ik stuur op een goed onderhouden liefdesrelatie. Hoe mensen die vorm willen geven is hun eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid. Waar kies jij in jouw leven voor?’
Helend Herhalen. Dit is een workshop over regressie werk. De workshop vindt plaats op 9, 10, 11 mei 2022. Alle informatie vind je op de site weisfelt.nl. De workshop wordt gegeven door Piet Weisfelt. De workshop wordt georganiseerd door Heike Huidekoper. Als je belangstelling hebt, kan je contact opnemen met:
Heike Huidekoper. heikonh@hotmail.com. 06-46313463