Werken met liefdesenergie. Het bombardement.
Tijdens een training relatie therapie geeft de begeleider een voorbeeld met twee deelnemers.
‘Jullie zijn een echtpaar. Hij heeft een tijd een relatie met een ander gehad. Hij heeft die relatie beëindigd en wil nu terugkomen, ook vanwege de kinderen. Ze komen bij de begeleider om na te gaan of er voldoende basis is om het opnieuw te proberen’. Een oefensituatie om te leren werken met stellen. Dingen voordoen kan nuttig zijn om de methodes van dit werk onder de knie te krijgen.
‘Ga maar tegenover elkaar zitten’, zegt de begeleider. Als de blikken naar hem gaan zegt hij: ‘Kijk maar naar elkaar. Ik ben de oplossing niet’. De partners zitten op 60cm van elkaar, de begeleider op een afstand van ruim 150cm. Het werk kan beginnen. ‘Vertel eens aan elkaar in een enkele zin wat jij hier in deze ontmoeting wilt bereiken’, zegt de begeleider. De vrouw begint. De klank is koud. ‘Ik wil nagaan of een voortzetting van deze relatie nog zin heeft’. De man zegt: ‘Ik wil het opnieuw proberen, ook voor de kinderen’. ‘Wat boeiend’, reageert de begeleider. ‘Jullie beginnen dit gesprek door over en weer een bombriefje neer te leggen. Veel dreiging. Een lege enveloppe. De vrouw zegt eigenlijk ‘ik trek me terug’ en de man zegt eigenlijk ‘ik heb er geen zin in’. Als je wat met elkaar wilt, kan je beter de enveloppe open scheuren en kijken of er een brief in zit’. De vrouw heeft het door. ‘Ik voel me zo in de steek gelaten’, zegt ze na een lange stilte. ‘Ik wil onze relatie zo graag herstellen, maar ik wil het ook heel erg niet!’ ‘He, he’, zegt de begeleider, ‘nu worden er zaken gedaan’. ‘De kinderen zijn voor mij belangrijk’, zegt de man. ‘Maar op die manier wil ik het niet’, reageert de vrouw meteen. ‘Daar gaan de bombrieven weer heen en weer’, zucht de begeleider. ‘Ik wil dat je voor mij terugkomt’, zegt de vrouw. De man kijkt haar aan en zegt: ‘We hebben veel met elkaar uit te zoeken’. Even gaat het gesprek zo voort. De vrouw, aarzelend, toont zich in de ontmoeting. De man ontwijkt. Hij verbergt zijn binnenwereld. ‘Tsja’, zegt de begeleider, ‘er zijn zo langzamerhand zoveel bombrieven in omloop dat het op terrorisme gaat lijken. Het wordt tijd voor een bombardement. Als de vrouw nu eens naar voren schuift, een vuist maakt en de man een dreun op het hoofd geeft. De eerste bom….’ De vrouw heft de vuist en slaat de man zachtjes op zijn hoofd. De klap slaat in als een bom. De man zit stil en de tranen springen in zijn ogen. ‘Ik houd van je en ik ben zo bang om van je te houden’, huilt hij. Zij kijkt hem met grote ogen aan en huilt dan met hem mee. ‘Effectief bombardement’, constateert de begeleider. ‘Soms, als het huis instort, kunnen de bewoners uit de kelder ontsnappen…..’
‘Hoe zou je nu verder werken met deze metafoor’, vroeg een van de deelnemers na de demonstratie. ‘De man zou eens kunnen kijken naar hoe hij de verwoesting van zijn eigen bouwwerk bewerkstelligt. Hij wil beschermen door zich onaanraakbaar de maken. De vrouw zou eens kunnen onderzoeken hoe zij ertoe bijdraagt dat de angst sterker wordt dan de liefde. De liefde opeisen gebeurt vaak uit angst de ander te verliezen in plaats van naar de ander te verlangen. Mijn leermeester Willem Zwartberg zei nogal eens: ken uw diagnostiek en werk met een behandelplan, want alleen dan kan je improviseren’.
‘Hoe kan het dat een probleem dat ik niet heb me zo diep raakt?’, vraagt de vrouw. ‘Omdat iedereen de geuren van dit probleem kent’, antwoordt de begeleider. ‘Tijd voor de koffiepauze’.
Op 5 oktober 2018 geven wij een supervisiedag. Daarvoor is nog een enkele plaats beschikbaar. Aanmelden kan via onze site, per mail (info@weisfelt.nl), of telefonisch (06-51850274)