Werken met liefdesenergie: de Sumoworstelaar
Hij was een zachtmoedige man. Hij bewoog op een bijzondere manier: hij liep meestal op zijn tenen. Als snel bleek dat hij niet alleen zo liep, maar ook zo leefde. Hij was voortdurend bezig met te proberen onopvallend te zijn en niemand last te bezorgen. Als hij iets zei, begon dat altijd met een verontschuldiging: ‘sorry hoor, maar ik ben bang dat….’ Zijn gedrag riep al snel de nodige ergernis op in de groep. De boosheid werd nauwelijks uitgesproken maar in de vorm van spot naar buiten gebracht.
Na een halfuurtje zei de begeleider: ‘Ik wil de groep confronteren. Jullie laten deze groepsgenoot in de steek. Je vertelt hem niet dat zijn gedrag je ergert, maar jullie gaan hem bespotten en kleineren. Dat is niet volgens de afspraken die we hier met elkaar gemaakt hebben’. Het was even stil. Toen kwamen de reacties, ontkenningen, excuses en verklaringen. De zachtmoedige man knikte echter. ‘Ik ben bang dat hij gelijk heeft’, zei hij tegen de groep. ‘Ik voel me hier niet zo erg welkom’. ‘Als je je welkom wilt voelen, moet je ook echt binnenkomen’, zei de begeleider. ‘Kom eens overeind’. Daar stonden ze tegenover elkaar, begeleider en cliënt in het midden van de kring.
‘Ga staan op je platte voeten. Voel de grond onder je voeten. Neem je plek in. Haal je knieën van het slot. Voel hoe het is contact met de aarde te maken. Kom op, we gaan een oefening doen: de Japanse sumo worsteling. Diep door je knieën zakken, ademen in je buik, linker been omhoog, rechterbeen omhoog. Zet je kracht maar in, maak er maar geluid bij’. Vervolgens probeerden ze elkaar opzij te duwen. Eerst was er aarzeling, dan groeide er langzaam meer zekerheid en al gauw kwam onbedaarlijke lol. ‘En zo ga je vanaf dit moment in deze workshop oefenen’, hijgde de begeleider. ‘Je voeten plat op de grond, net iets luider praten dan je gewend bent. Excuses zijn verboden’. Vervolgens zei hij tegen de groep: ‘Een opdracht voor de groep. Dit is een mooie oefening om iets gezonds met je ergernis te doen. Iedere keer als hij de fout in gaat, ga je met hem sumoworstelen’.
Hij oefende drie dagen. Hij had er veel plezier in en zijn groepsgenoten evenzeer. Na drie dagen zat er een ander mens in de kring.
‘Hoe zorg ik ervoor dat zoiets beklijft?’, vroeg hij tijdens de laatste middag van de workshop. ‘Door iedere dag opnieuw bewust te oefenen’, antwoordde de begeleider. ‘Mijn leermeester Willem Zwartberg zei vaak dat het een misvatting was dat mensen veranderen op basis van een besluit. Er is veel meer nodig dan dat. Een nieuw levensbesluit moet keer op keer geoefend worden. Je doet het de eerste week 50 keer fout en een keer goed. De tweede week 49 keer fout en twee keer goed. En ga zo maar door. Na ongeveer een jaar heeft deze workshop je de winst opgeleverd’. ‘Ik begrijp nu pas wat ik te leren heb’, voegde een van de andere deelnemers aan het gesprek toe. ‘Mijn les is om te stoppen met matsen. Ik ga oefenen met een goede tegenpartij te zijn en de confrontatie aan te gaan als het nodig is’. ‘Een sumo worsteling in je eentje is het toppunt van iemand in de steek laten’, knikte de begeleider.
De komende workshop BinnensteBuiten Spelen, gaat over werken met technieken van psychodrama. Spelen en ervaren in plaats van ‘praten over’. Intensiteit en plezier. Deze workshop staat open voor begeleiders en trainers. 09,10,11 januari 2017. Zie onze site www.weisfelt.nl.